Branje s tačkami

Projekt Branje s tačkami poteka v sodelovanju s Slovenskim društvom za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke. Smo tudi del mreže Šolski pes, ki združuje vzgojno-izobraževalne ustanove, ki v svoje delo redno vključujejo delovanje šolskega psa (več informacij tudi na:  https://sites.google.com/view/mreza-solski-pes). Cilj je spodbuditi bralni interes v razredu in doma. Sodelovanje s terapevtskimi psi na naši šoli kaže pozitivne učinke pri individualnih urah branja, skupinskih srečanjih in drugih oblikah pouka.

Branje s tačkami je svojstven projekt, ki pomaga otrokom izboljšati bralne in komunikacijske sposobnosti s pomočjo posebne metode: otrok bere psu. Pes v programu je izšolan terapevtski pes, ki skupaj s svojimi vodnikom obiskuje šole, knjižnice in ostale ustanove, kot poslušalec otrok, ki berejo.

Vodnik psa je usposobljen moderator, ki s pomočjo svojega psa spodbuja in usmerja bralčevo aktivnost, sodeluje pri branju in pomaga pri razumevanju prebranega besedila.

Pri otrocih, ki berejo psu, je pogosto opazen napredek na mnogih področjih. Postanejo boljši bralci, pozabijo na svoje omejitve pri branju, prebrano besedilo lažje razumejo in se o njem pogovarjajo. Ko se sprostijo, so tudi samozavestnejši, kasneje imajo manj težav z branjem pred vrstniki. Tako postanejo tudi socialno spretnejši, manj ranljivi, lažje se vključujejo v druge dejavnosti. (Povzeto po www.tackepomagacke.si)

V projektu na naši šoli sodelujejo učenci in učiteljice 2. razredov.

Uvodna ura bo namenjena seznanitev s kužkom (branju njegovega pisma in predstavitev pasme), branju pravljice in predstavitvi projekta učencem. Naslednja srečanja pa bodo že srečanja s kužkom, namenjena individualnemu branju posameznih otrok, vsako srečanje po 10-15 minut. Šolo bosta obiskovala vodnica Maja in irski mehkodlaki pšenični terier Archie.

Več informacij o projektu, ki ga na naši šoli izvajamo že vrsto let, dobite na spodnjih povezavah.


O našem sodelovanju s Tačkami pomagačkami so pisali

Odkar Tačke sodelujejo pri pouku na naši šoli, je bilo pri nas na obisku kar nekaj ljudi, ki jih zanima, kako potekajo naša druženja, bralne urice in učne ure s tačkami. 


Izjava o sodelovanju s terapevtskim psom v času pouka

Skip to content