Naši učenci državni prvaki v šahu v skupini Dečki do 9 let

Na državnem prvenstvu OŠ so v skupini Dečki do 9 let sodelovali tudi učenci naše šole in dosegli izjemen uspeh – postali so ekipni državni prvaki!

Tekmovanje je potekalo v soboto, 13. aprila, na OŠ Smarje Sap v Šmarju Sap. Udeležilo se ga je 168 učencev iz vse Slovenije. Tekmovanje je potekalo kot turnir posameznikov, na koncu pa se je za ekipno uvrstitev štela uvrstitev treh najboljših iz vsake šole.
Prvenstva se je udeležilo šest naših učencev, za ekipni uspeh pa so najbolj zaslužni naslednji trije:

  • Pavle Despotovič, s 7 točkami iz 9 iger je zasedel 7. mesto;
  • Gal Intihar Dolinar, prav tako s 7 točkami, je zasedel 10. mesto;
  • Urban Prevc, s 6,5 točkami zasedel 12. mesto.

Takšna izenačenost ekipe je botrovala končnemu uspehu – za točko in pol so za sabo pustili najbližje zasledovalce, tri osnovne šole. Seveda za takšen uspeh ni zadosti le redno obiskovanje šahovskega krožka – vsi se redno udeležujejo primernih šahovskih tekmovanj in obiskujejo dodatne učne ure.

V tej dokaj močni konkurenci se je dobro odrezal tudi Carlos Gabriel Gorše, ki je osvojil 35. mesto. Letos se je tekmovanj izven šole manj udeleževal, a je z borbenostjo nadomestil pomankanje tekmovalnih izkušenj. Torej bi tudi njegov dosežek (v odsotnosti koga izmed treh najboljših) še vedno zadoščal za ekipno prvo mesto!

Na tekmovanju sta nastopila tudi dva naša manj izkušena učenca:
– Neo Fideršek je s 4 osvojenimi točkami zasedel 110. mesto;
– Miro Kreačič je  osvojil 2 točki.

Organizator se je zaradi velikega števila prijavljenih odločil, da tekmovanje podaljša za dve koli, tako, da so otroci bili praktično ves dan na prizorišču. Kot uradni spremljevalec je za njih skrbel g. Rok Prevc, v oporo so v ozadju bili tudi nekateri starši. Pohvala vsem učencem in zahvala staršem in šoli za podporo. Po izjavah udeležencev in spremljevalcev, je organizacija tekmovanja bila na nivoju.

Prispevek pripravil Marjan Butala, mentor krožka

Skip to content