Izreden nastop Pavla Despotovića na državnem prvenstvu v šahu

Veseli nas, da lahko poročamo o izrednem uspehu učenca 6. razreda Pavla Despotovića na Osnovnošolskem posamičnem državnem prvenstvu za dečke do 12 let.

Tekmovanje je letos potekalo od doma, po internetu, v nedeljo, 20. marca. Med osnovnošolci iz celotne Slovenije je v svoji skupini, ki je štela 50 udeležencev, Pavle zasedel prvo mesto z 8 točkami iz 9 iger. Sedemkrat je zmagal in oddal dva remija. Igrali so s tempom 10 minut na igralca z dodatkom 5 sekund po vsaki potezi.

Njegova pot na letošnje prvenstvo se je začela s skupnimi kvalifikacijami za večino slovenskih področij, ki so letos potekale po spletu. Tu je zasedel absolutno peto mesto, kot najboljši z ljubljanskega področja pa se je uvrstil na državno prvenstvo. Na kvalifikacijah je sodeloval tudi Carlos Gabriel Gorše, ki pa je zgrešil uvrstitev med prve tri z ljubljanskega področja, ki so se uvrstili na DP.

Pavle se resno ukvarja s šahom že nekaj let. Že dobri dve leti je od kdaj je prerasel nivo šahovskega krožka. Je pravi mali profesionalec. Obiskuje tretji letnik srednje šahovske šole. Sodeluje tudi z znanim slovenskih velemojstrom. Rajši kot po internetu igra šah v živo. Na tekmovanjih je spoznal kar nekaj mladih šahistov, z marsikaterim je postal dober prijatelj.

Pavle se je uvrstil tudi na posamično mladinsko državno prvenstvo pod okriljem ŠZS, s katerega se uvrščajo na svetovno in evropsko mladinsko v standardnem šahu.

Pavle je bil del znane ekipe šole, ki je pred tremi leti osvojila naslov ekipnega prvaka do 9 let. Njegov najljubši šahovski spomin pa je uspeh na posamičnem državnem prvenstvu do 9 let, ko je kot osemletnik bil državni prvak med 103 udeleženci.

Pripravil mentor krožka Marjan Butala

Skip to content