Jezikovno-zgodovinski tabor na Dunaju (19. 10.-21. 10. 2022)

V zgodnjih jutranjih urah ​prvega dne smo se zbrali na glavni železniški postaji v Ljubljani, kjer smo ob 5h z vlakom odšli proti Dunaju. Dopoldan smo prispeli na dunajsko železniško postajo ​Wien Meidling in odšli proti mladinskemu hotelu. Dan smo nadaljevali z ogledom znamenitosti na Karlsplatzu, kjer smo videli Karlovo cerkev (Karlskirche), ​si ogledali Dunajsko državno opero, hotel Sacher in​ muzej Albertina. Pot smo nadaljevali proti Stephansplatzu, kjer smo si ogledali najpomembnejši verski objekt Avstrije​,tj. Stolnico sv. Štefana​, in Plečnikovo stavbno delo Zacherlhaus. V popoldnevu smo si ogledali stavbe vzdolž Ringstraße: Votivno cerkev, Univerzo na Dunaju, dvorno gledališče Burgtheater, Mestno hišo in Parlament ​ter Ljudski vrt. Po večerji ​je sledil ogled Uranie in Hundertwasserjeve hiše.

Drugi dan smo ​pričeli z ogledi Dvornega gradu (Hofburg), Hiše brez obrvi in ure zavarovalne hiše Der Anker ter nato odšli do Umetnostnozgodovinskega muzeja, kjer smo si v dveh skupinah vodeno ogledali antično zbirko in slikarsko galerijo. Sledil je ogled muzejske četrti Museumsquartier. Po odmoru za kosilo na Mariahilfer Straße smo si ogledali dvorec Schönbrunn, obiskali najstarejši živalski vrt na svetu in se sprehodili do Gloriette. Zvečer smo obiskali Prater, kjer so učenci iz Velikega kolesa ​imeli pogled na nočni Dunaj.

Zadnji dan smo se po zajtrku odpravili do dvorca Belvedere, kjer smo si ogledali vrtove dvorca in raziskali okolico​, ter se sprehodili do Stephan​splatza. Sledil je odmor za kosilo in ​morebitne nakupe. Nato smo se vrnili na glavno železniško postajo in v popoldanskih urah odšli proti Sloveniji.

Jezikovno-zgodovinskega tabora so se udeležili učenci in učenke 8. in 9. razreda, ki obiskujejo obvezne izbirne predmete nemščina 2, nemščina 3, latinščina 2 in latinščina 3.

Skip to content