29. slovenski festival znanosti: Antični kotiček

V četrtek, 28. septembra 2023 so se učenci izbirnega predmeta latinščina 1, 2 in 3 udeležili 29. slovenskega festivala znanosti, kjer imajo že nekaj let tudi antični kotiček. 

Na prvem predavanju so spoznavali nekatere izume rimskega imperija, ki jih uporabljamo še danes: Če želimo nekam potovati, uporabljamo CESTNO OMREŽJE. Še danes gremo radi v TERME, kamor vodo dostavljajo moderni AKVEDUKTI. V hišah, ki so zgrajene tudi iz CEMENTA, živimo udobno življenje, saj imamo moderne različice HIPOKAVSTA in tudi moderna KLOAKA je nadvse pomembna. Danes sicer poznamo napreden način štetja ur, ampak vse se je začelo s SONČNIMI in VODNIMI URAMI. Izumi, ki so navdušili učence so npr. še NAPRAVA ZA ŽETJE ŽITA (nek skoraj polavtomatski kombajn) ter VOJAŠKI NOŽ “ŠVICAR”, ki je to ime dobil, ker je bil najden v Švici. 

Na drugem predavanju so učenci lahko ugotovili, da ima psihologija že dolgo preteklost, saj so filozofi že v antiki raziskovali dušo in poskušali razlagati človeško vedenje. Še danes je vsem znana Hipokrat-Galenova tipologija temperamentov, ki razvršča ljudi v štiri tipe temperamenta: kolerik, sangvinik, flegmatik ter melanholik. V drugem delu predavanja so učenci spoznali tudi antične mite, ki se skrivajo v nekaterih fobijah, kompleksih in sindromih, kot npr: arahnofobija, hipnofobija, likantropija, Ojdipov kompleks, Diogenov sindrom.

Skip to content