Turistično-jezikovni tabor v Italiji

1. dan – sreda, 27. 4.

Naš tabor se je začel z zborom v Tivoliju ob 4.45. Ko smo se zbrali vsi, smo se vkrcali na avtobus in se odpeljali proti Lucci.

Med potjo smo se dvakrat ustavili za malico. Po prvem postanku smo začeli z reševanjem delovnega zvezka. Odgovore na vprašanja smo dobili med razlago vodnika Jureta, ki nam je povedal dosti o Toskani, Etruščanih in italijanski kulinariki.

Po večurni poti smo se pripeljali do mesta Lucca. Tam smo v prostem času šli na kosilo in vsak po svoje raziskali središče mesta. Kljub rahlemu dežju smo si kasneje ogledali cerkev svetega Mihaela, Stolnico v Lucci – Duomo di Lucca, Trg amfiteatra in nekatere druge znamenitosti. Ko smo si ogledali vse kar smo imeli v načrtu, smo se odpeljali naprej do Pise.

V Pisi smo se najprej sprehodili do Trga čudežev. Tam smo si od daleč ogledali krstilnico, Duomo oz. stolnico pa tudi od znotraj. Kasneje smo se razdelili v skupine – mnogi so si želeli izkusiti pot na slavni poševni stolp v Pisi. Ostali smo imeli prosti čas za slikanje in sprehod.

Po ogledu smo odšli v hotel na večerjo in spat.

2. dan – četrtek, 28. 4.

Ta dan se je za nas začel okoli sedmih zjutraj, ko so nas zbudile učiteljice. Kmalu zatem smo imeli zajtrk, nato pa smo se z avtobusom odpravili do La Spezie.

Takrat se je naš načrt malo spremenil, saj so bile zaradi velikih valov in močnega vetra odpovedane vožnje z ladjico za cel dan. Zato smo se namesto na ladjico vkrcali na vlak in po krajši vožnji prispeli do vasice Monterosso.

Ko smo prišli do naše prve vasice, smo se malo sprehodili in občudovali razgled na mogočne valove, ki smo jih skoraj vsi tudi fotografirali. Za prosti čas tam ni bilo časa, a smo to nadoknadili v naslednji prikupni vasici – Vernazzi. Tam smo se najprej skupaj malo razgledali, nato pa smo se vsak s svojo skupino odpravili na ogled vasice in/ali na kosilo. Nekoliko kasneje smo se spet usedli na vlak in se odpeljali do Manarole. Tudi to smo si ogledali na enak način kot prejšnjo – najprej vsi skupaj, nato vsak sam. Vasica je bila morda še malce bolj očarljiva kot prejšnji dve, saj se je izboljšalo vreme. Po Manaroli smo si ogledali le še eno vasico – Riomaggiore. Tam smo se v prostem času nekateri dobro seznanili s stopnicami, drugi pa so si ogledali bolj center vasice.

Ko smo se spet vsi zbrali, smo se z vlakom odpeljali do avtobusa in nato v hotel na večerjo in spat.

3. dan – petek, 29. 4.

Naš zadnji dan se je začel kar zgodaj – okoli šestih smo se zbudili, začeli pakirati, pojedli zajtrk in spakirali do konca. Malo pred osmo smo zadnjič pregledali sobe in zapustili hotel.

Od tam smo se z avtobusom odpeljali do Firenc. O zgodovini mesta in njegovih slavnih prebivalcih nam je vodnik dosti povedal že na avtobusu, marsikaj pa je dodal v mestu samem. V Firencah smo lahko videli mnoge čudovite stavbe še iz renesanse, med njimi tudi stolnico s slavno Brunelleschijevo kupolo, palačo Vecchio in medičejsko palačo Pitti. Večino Firenc smo videli z ulic, muzej Galileo pa tudi od znotraj. Nekateri smo si ga ogledali bolj podrobno, nekateri manj, v njem pa smo vsi videli mnogo najrazličnejših znanstvenih pripomočkov in izumov iz časa slavnega humanista Galilea. Seveda smo imeli po ogledu mesta z učitelji tudi malo prostega časa za kosilo in samostojno raziskovanje.

Po ogledu Firenc smo se vrnili do avtobusa in se odpravili nazaj domov.

Skip to content