Novička s štrajka

Mladi po vsem svetu se zavedamo, kako kritično je stanje na našem planetu zaradi podnebnih sprememb, katerih krivec je človek. Zato smo se tudi nekateri učenci OŠ Prežihovega Voranca Ljubljana pridružili podnebnemu štrajku.

Podnebni štrajk je potekal 27. 9. v Ljubljani. Združile so se vse generacije, vendar smo mladi prevladovali. Od osnovnošolcev, do srednješolcev in študentov smo se na Trgu republike zbrali ob 11:55. Skupaj nas je bilo kar 8.000. Naša ekipa 9. a, s katero smo se udeležili protesta, smo bile Alina, Tatjana, Zoja in Hanna. Skupaj smo pripravile 3 plakate.

Naša pot po Ljubljani se je začela od Trga republike proti vladi. Nekateri so glasno vzklikali “Dovolj je obljub, zahtevamo dejanja!”. Najbolj pogosto pa se je slišalo “Ni planeta B!”. Nato smo se odpravili po Tržaški cesti do ministrstva za infrastrukturo, kjer smo spet skandirali. Tam so in smo glasno izžvižgavali njihovo politiko in zahtevali boljšo želežniško povezavo. Potem smo se mimo Cirkusa vrnili do vlade in tam nekaj časa stali. Kasneje smo se vrnili do Cankarjevega doma oz Trga republike, kjer so še enkrat ponovili zahteve. Vsak je imel tudi možnost aktivno participatirati na odru in povedati svoje mnenje oz. kaj je hotel povedati vladi. Vzdušje je bilo prijetno, ljudje so bili vztrajni in odločni. Bila je zelo zanimiva izkušnja.

Štrajki bodo potekali na vsakih 14 dni. Mislim, da bi lahko s protesti veliko dosegli. Najbolj pa je pomembno, da vsak posameznik nekaj naredi za okolje.

 

Zapisala: Hanna Tefera, 9. a

Zadnje novice
Vse novice
Skip to content