Kulturni dan

V četrtek, 21. 10. 2021, je potekal kulturni dan za učence 7. in 9. razreda.

Sedmošolci so razmišljali in se pogovarjali o antični religiji in filozofiji ter o vplivu gradbenih in tehničnih dosežkov na življenje starih Grkov in Rimljanov. Zadnji dve šolski uri sta bili namenjeni ogledu Emone. Začeli so pri severnem delu obzidja, ogledali so si tudi ostanek zahodnega dela ter arheološki park Zgodnjekrščansko središče. Pot jih je nato vodila mimo foruma do južnega dela obzidja. Na poti nazaj do šole so se ustavili v arheološkem parku Emonska hiša, na Trgu francoske revolucije so obstali na mestu vzhodnih vrat, na koncu so se sprehodili še mimo severnih vrat in kipa Emonca.

Devetošolci so na osnovi pripravljenega gradiva spoznali secesijo kot umetnostno gibanje in najpomembnejša dela secesijske arhitekture v središču Ljubljane. Nato so spoznali življenje Jožeta Plečnika in njegova najpomembnejša arhitekturna dela na Dunaju, v Pragi in Ljubljani. Ob slikovnem gradivu in zemljevidu so poimenovali Plečnikova dela v Ljubljani, ugotovili njihovo namembnost in značilnost. Hkrati so usvojili nekaj osnovnih pojmov arhitekture. Sledil je terenski del, ki je temeljil na ogledu arhitekturnih del secesije in del Jožeta Plečnika v središču mesta.

V petek, 22. 10. 2021, je potekal kulturni dan za učence 6. in 8. razreda.

Šestošolci so si ogledali razstavo »Razvoj pisave« v Narodnem muzeju Slovenije. Sprehodili so se med rimskimi napisi, vklesanimi v kamen, razvozlali reliefne podobe in ornamente na vaški situli, obiskali mumijo in občudovali staroegipčanske hieroglife. Razmišljali in pogovarjali so se o razvoju pisav in njihovem pomenu od pradavnine do danes.

Osmošolci so spoznali pomen baroka na Slovenskem in se sprehodili po baročni Ljubljani. Najprej so si pogledali kratek film z naslovom »Barok na Slovenskem«, nato so izdelali miselni vzorec o baroku. Sledilo je delo v parih, učenci so pripravili kratko predstavitev posameznih baročnih znamenitosti, ki so jih kasneje na terenu tudi predstavili ostalim učencem in učiteljem. Kulturni dan se je zaključil z vodenim ogledom Semeniške knjižnice.

Zadnje novice
Vse novice
Skip to content