Evropski dan jezikov 2021

Letos praznujemo dvajseto obletnico evropskega dneva jezikov, ki ga vsako leto obeležujemo 26. septembra. V tem tednu so potekale različne aktivnosti v okviru pouka.

Pri uri angleščine v 3. razredu so učenci spoznali, kaj je evropski dan jezikov in zakaj ga praznujemo, ter izvedeli nekaj dejstev o jezikih. Poslušali so različne posnetke govora v tujem jeziku ter poskušali prepoznati in poimenovati slišani jezik.  Med ogledom posnetka Pogovarjaj se z mano so slišali pozdrave v različnih jezikih. Z učiteljico so se pogovarjali o pozdravih in frazah, ki jih izrečejo, ko pridejo domov. Spoznali so, da se doma pozdravljamo drugače, kot pozdravljamo sošolce in sošolke v razredu oz. učitelje v šoli. Ponovili so t. i. lomilce jezika, ki jih poznamo v vsakem jeziku, ter se naučili novega (Four fine fresh fish for you). Pozdrave, ki jih uporabljajo doma, so učenci zapisali na listke in oblikovali plakat. 

V sklopu praznovanja evropskega dneva jezikov so učenci izbirnega predmeta latinščina v 9. razredu pripravili razstavo z naslovom Finis coronat opus. V šolski vitrini so poustvarili domačo učilnico in izpostavili razloge za in proti šolanju na daljavo. Na slavnostni otvoritvi, ki je potekala v torek, 28. 9. 2021, so predstavili razstavo učencem 4. razreda, ki obiskujejo interesno dejavnost latinščina. Po predstavitvi so mladi kuratorji odgovarjali na vprašanja o učenju latinščine in pouku na daljavo. Odprtja razstave so se udeležili tudi naključni mimoidoči učenci in zainteresirana javnost.

Za udeležbo na dogodku je bil potreben MCR pogoj (maska, copati, razkužilo).  

Ob svetovnem dnevu turizma, ki je sledil dnevu jezikov, je Turizem Ljubljana osnovne šole povabil k sodelovanju pri ustvarjanju razglednic v tujih jezikih, namenjenim vrstnikom po svetu. Pobuda je nastala v želji predstaviti turizem kot element povezovanja, druženja in odkrivanja sveta ter spodbuditi učence k učenju tujih jezikov. Učenke izbirnega predmeta latinščina so napisale razglednice v latinščini, saj so želele opozoriti na pomen antične zgodovine Ljubljane. Za sodelovanje pri projektu so od organizatorjev prejele tudi praktične nagrade.

Skip to content