Festival Antika

V petek, 27. 11. 2020, je potekal Festival Antika, ki ga vsako leto organizira Filozofska fakulteta v Ljubljani v sklopu dogodka Evropska noč raziskovalcev. Letošnji festival se je odvijal v obliki spletnih delavnic, kjer so udeleženci spoznavali različne vidike življenja v antiki.

Naši učenci so sodelovali na dveh delavnicah. Učenci iz 5. in 6. razreda so se udeležili delavnice Rimska vojska, ki jo je vodil Miha Franca iz društva Vespesjan. Izvedeli smo nekaj zanimivih dejstev o rimski vojski, se naučili osnovnih vojaških formacij in si ogledali replike vojaške opreme.

Učenci izbirnega predmeta Latinščina I, II in III so se udeležili delavnice Rimski napisi, ki jo je izvajala Anja Ragolič (ZRC SAZU, Inštitut za arheologijo). Prek branja latinskih napisov na ohranjenih nagrobnih ploščah smo spoznali imenski obrazec rimskega državljana, državljanke, osvobojenca in sužnja, raziskovali pa smo tudi imena avtohtonega prebivalstva in tujcev antične Emone.

Na delavnici Puer qui vixit: Harry Potter in latinščina, ki jo je vodila učiteljica Julija Hoda, pa so učenci s pomočjo jezikovnega znanja opazovali vpliv latinskega jezika in antične mitologije na priljubljene zgodbe o mladem čarovniku.

Skip to content