Z bio ječmenovim kruhom, maslom, medom, mlekom in jabolki – vse domačega izvora poteka ob dnevu slovenske hrane, vsak tretji petek že 13. leto.
Pobudnik projekta je Čebelarska zveza Slovenije. Akcija je namenjena predvsem izobraževanju in osveščanju otrok o pomenu čebel in čebeljih pridelkov.
Po jutru se dan pozna. Učencem predstavimo, kako sta v današnjem času pomembna zajtrk za zdravo in uravnoteženo hranoin predvsem uživanje doma pridelane hrane, pomen kmeta kot pridelovalca hrane, in čebele, ki je tesno povezana s kmetijstvom in pridelavo hrane.
»Kruh za zajtrk – super dan!«.
Pri razrednih urah in urah pouka bomo učitelji spregovorili z učenci:
- o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad,
- o pomenu in prednostih lokalno pridelanih in predelanih živil domačega izvora,
- o pomenu kmetijske dejavnosti in čebelarstva za pridelavo, okolje, gospodarske dejavnosti in za širše okolje,
- o pravilnem ravnanju z odpadki, ki nastajajo pri vsakodnevnih dejavnostih in racionalnem ravnanju z embalažo ter
- o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti
- izdelali bomo plakat, narisali živila in opisali svoje vtise o tem dnevu.